Инфрачервено отопление - Принцип на действие - Инфрачервени отоплителни панели Infra heat

Инфрачервено отопление - Принцип на действие

Отоплението на третото хилядолетие – така наричат специалистите инфрачервеното отопление

Съвременните лъчисти системи работят на принципа на слънцето - равномерно и във всички посоки, като използват инфрачервения спектър, в чийто диапазон свети и огромният естествен енергиен източник. Усещането е като в ранна пролет - въздухът е свеж и хладен, но човек се чувства приятно топло. С инфрачервенето отопление може да се създаде благоприятна и комфортна обстановка - независимо от сезона, не само в дома или офиса, но и в хотела, на балкона, в кафенето на открито, в супермаркета.

Принцип на действие – вдъхновен от природата!

Дори в студен зимен ден, ако слънцето грее силно, чувстваме, че ни е топло. Разликата е очевидна ако застанем на сянка - веднага отново усещаме студа. По същия начин работят и инфрачервените панели - когато инфрачервеният панел излъчва топлина, всички твърди предмети (стени, под, таван, мебели и хора) се затоплят директно, без да е необходимо въздухът да е повишил температурата си преди това. Повърхностите и вещите акумулират топлината и отново я отдават в пространството, затопляйки и самото помещение.

 

 

Слънчеви лъчи

 • Въздухът остава почти неподвижен - няма завихряне на прах и микроби.
 • Стените винаги са малко по-топли от въздуха и не се образуват кондензни плесени.
 • Въздухът не се изсушава, непрякото му нагряване позволява да се поддържа нужното ниво на кислород и влага в помещението. Микроклиматът е здравословен и природосъобразен.
 • Температурните разлики в помещението, характерни за класическите отоплителни системи, значително намаляват, с което изчезва ефектът "студени крака - топла глава".
 • Постига се значителна икономия на енергия, тъй като този вид отопление изисква много по-ниска консумация на енергия в сравнение с традиционните отоплителни уреди на ток, липсва работа по инерция при включване, а също така има възможност за зоново отопление, което позволява лъчистите уреди да топлят ефективно само там, където е нужно.
 • Инфрачервеното отопление създава по-добър комфорт при по-ниска температура.
 • Отоплителните панели са напълно безшумни.

Сравнение с традиционното отопление

Отопление чрез конвекция   Инфрачервено отопление
     
Традиционно отопление - чрез конвекция: ефект "топла глава - студени крака"   Инфрачервено отопление - развномерни лъчи: благоприятни за човешкото здраве

 

Области на приложение на инфрачервеното отопление

Продуктите с дълговълнови инфрачервени лъчи са решение за отопление, предпочитано както за дома, така и за офиси, хотели и ресторанти. Това е ефективно, икономично и здравословно отопление. Лесни за експлоатация, панелите не се нуждаят от поддръжка, имат дълъг живот и нисък разход за електроенергия. Спомагат за запазване на топлината в помещението дори при отворен прозорец благодарение на затоплянето на стени, тавани и под. Отоплителният панел може да се управлява от термостат, осигурявайки прецизен температурен контрол и високо ниво на енергийна ефективност.

Основно отопление

Инфрачервените панели са подходящи за отопление на:

 • частни жилища
 • офиси
 • хотели
 • конферентни зали
 • магазини
 • ресторанти
 • басейни и др.

Поради ниската си консумация и принципа си на действие - затопляне първо на предметите, стените, пода и тавана, инфрачервените панели се препоръчват за термостабилни помещения, т.е. помещения с добра изолация, което позволява ограждащите повърхности (стени и други) да акумулират топлината. Когато температурата на повърхностите надвиши тази на въздуха, те започват да топлоотдават обратно в помещението. Наслаждаваме се на равномерно, комфортно и здравословно отопление.

Зонално отопление

Инфрачервените панели могат да бъдат ползвани и за зонално отопление - например, монтирани над определени работни места в голямо хале. Така се спестяват разходи за отопление на цялото помещение.

 Допълващо отопление

Когато съществуващата отоплителна система не е достатъчна да затопли помещенията, инфрачервените панели InfraHEAT са добро решение. С малка консумация, те са способни да подобрят чувствително комфорта на обитателите, като това не натоварва чувствително сметките за електроенергия.

Отопление за преходните сезони

През преходните сезони, когато не ни се иска да включваме отоплително тяло или да палим печката на дърва, панелите InfraHEAT са икономичен и лесен за експлоатация източник на топлина. През есента и пролетта, поради по-мекия климат, стените и ограждащите повърхности на помещението се затоплят по-бързо, което води до уютно усещане на топлота.

Във влажни помещения и мазета

Поради принципа си на действие – затопляне първо на стените, пода и тавана – отоплителните панели InfraHEAT са особено подходящи за сушене на влажни стени. Влагата, кондензът и мухълът се появяват там, където повърхностната температура е под температурата на оросяването. При отоплението с InfraHEAT, стените са винаги по-топли и предпоставките за поява на кондензни петна на практика изчезват.

В комбинация с фотоволтаични системи

Поради ниската консумация на електричество, инфрачервените панели InfraHEAT могат да бъдат комбинирани дори с малки фотоволтаични системи. Такава затворена система за отопление е особено икономична и търсена. Освен това, това е природосъобразно решение, което би спомогнало за едно по-добро бъдеще на планетата ни. Мислене, което екипът на „Пестим енергия” ООД поощрява. За изпълнението на подобни идеи сме готови за договаряне на специални отстъпки. 

 

Енергийна ефективност

Иновационната технология на панелите InfraHEAT гарантира високо ниво на енергийна ефективност – нисък разход на електроенергия и същевременно енерго-ефективно отопление с дълговълнови инфрачервени лъчи, което позволява затопляне на помещенията равномерно по височина. Панел от 1000 вата е достатъчен за отопление на 20-22 м2 помещение с височина 2.60 м.

Когато топлинният източник излъчва лъчиста топлина, всички твърди предмети (стени, под, таван, мебели и хора) се затоплят директно, без да е необходимо въздухът да е повишил температурата си преди това. Повърхностите и вещите акумулират топлината и отново я отдават в пространството. Това позволява на лъчистите отоплителни тела с дълговълнови инфрачервени лъчи да са по-икономични от конвекторните радиатори и климатиците с около 30%. Спрямо "маслените" радиатори и "духалките" икономията е от порядъка на 50%.

 

Естетичен дизайн на отоплителните панели

 

Инфрачервено отопление - дизайнерски решения

 

 

С дебелина от 1 до 2,5 cm, инфрачервените панели InfraHEAT са изключително компактни. Атрактивният естетичен вид на инфрачервените нагреватели отваря нови възможности за интериорен дизайн, без панелите да отнемат място от помещението. Предлагат се различни модели – бели панели с алуминиева рамка, панели черно стъкло, панели бяло стъкло, панели огледало и панели картини.

Отоплителните панели могат да бъдат поставяни на стена или таван, като за висящи тавани има специално създадена серия – панели с размер 60х60см. Така панелът може да бъде вграден в самия таван без реално да се вижда откъде идва отоплението.

Стъклените панели са по-луксозната серия, идеално решение за модерна трапезария или гостна, ресторанти, конферентни зали, офиси и хотели.

Панелите тип огледало са изключително практично решение, подходящо за антре, хол, баня или тоалетна.

Панелите-картини предлагат един безкраен полет на въображението и са способни да задоволят и най-капризния стил. Възможна е изработка на картина върху целия панел, или принтиране на картина само върху част от панела, което е особено красиво при стъклените панели, понеже оставя като фон отразяващата стъклена повърхност.

 
Всички права запазени ©2015 - Инфрачервени отоплителни панели Онлайн магазин Инфрачервени отоплителни панели
Разработка и реализация GroupLZ.bg